Івано-Франківськ: знання, які рятують – про безпеку в закладах ресторанного господарства

18 липня 2025

17 липня у Палаці Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац», що в Івано-Франківську, відбувся інформаційно-практичний захід «Роль охорони праці в закладах ресторанного господарства: трудові відносини, розслідування нещасних випадків, проведення медичних оглядів. Перша домедична допомога», який об’єднав  представників влади і ресторанного бізнесу задля обговорення ключових питань безпеки праці.

Іван Лушкін, начальник Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці, інформував про важливість дотримання вимог безпеки праці в ресторанному бізнесі, а також про алгоритм розслідування нещасних випадків на виробництві відповідно до Порядку, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337. Про медичні огляди працівників розповідав Тарас Василечко, начальник відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць,

Наталія Дмитраш, начальниця Управління праці Івано-Франківської міської ради, наголосила, що офіційне працевлаштування – це основа стабільного майбутнього, яке гарантує соціальний захист працівникам та розвиток бізнесу для роботодавців. Легальна зайнятість знижує юридичні ризики, підвищує репутацію компанії, мотивує персонал і забезпечує прозоре фінансове планування.

Особливу зацікавленість викликало практичне навчання з домедичної допомоги, яке провели фахівці Івано-Франківського медичного фахового коледжу Петро Годованець та Володимир Яцків. Вони у доступній формі продемонстрували, як діяти у випадку зупинки серця, втрати свідомості, кровотечі.  Учасники заходу мали можливість практично відпрацювати навички оцінки стану потерпілого, серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі та ін. Атмосфера була максимально залученою зі справжньою зацікавленістю і відповідальністю.

У сучасних реаліях, особливо в умовах війни, знання з надання домедичної допомоги – це не просто додатковий навик, а необхідність. Працівники закладів ресторанного господарства, які щодня взаємодіють з великою кількістю людей, мають бути готовими діяти швидко й правильно у разі надзвичайної ситуації.

Організатори заходу подякували всім учасникам за активність, небайдужість та бажання вдосконалюватися – разом ми формуємо безпечне та свідоме трудове середовище.

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства та безпеки праці – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.