Управління Держпраці та обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я підписали меморандум про партнерство

11 лютого 2022

В.о. начальника Управління Держпраці в Івано-Франківській області Роман Смага та голова Івано-Франківської обласної  організації профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак підписали меморандум про співпрацю та взаєморозуміння.

Метою меморандуму є консолідація зусиль щодо формування сприятливого середовища у сфері праці, забезпечення реалізації державної політики з питань контролю за додержанням законодавства про працю медичних закладів Івано-Франківської області, які використовують найману працю, а також забезпечення захисту трудових прав працівників охорони здоров’я.

В рамках партнерства передбачається проведення спільних заходів спрямованих на забезпечення дотримання прав та законних інтересів працівників охорони здоров’я, обмін інформацією щодо фактів їх порушення, в тому числі заборгованість зі сплати заробітної плати та встановлених гарантій в оплаті праці.

В ході зустрічі партнери також обговорили питання новацій в оплаті праці медичних працівників, які введені в дію з набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я». Постанова передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер.

Роман Смага звернув увагу на неприпустимість примусового переведення медичних працівників на неповний робочий час. Зокрема, якщо медпрацівнику буде встановлено неповний робочий день/тиждень або працівник не у повному обсязі виконуватиме затверджену норму тривалості робочого часу, оплата праці має здійснюватися відповідно до встановленого постановою розміру пропорційно до відпрацьованого часу.

Крім того, нагадав представникам профспілок про відповідальність, що передбачена чинним законодавством у разі виявлення порушень трудових прав лікарів.