Івано-Франківськ: відбулось засідання міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення

01 липня 2024

На черговому засіданні міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення в Управлінні праці Івано-Франківської міської ради  розглянуто питання дотримання трудового законодавства в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками, а також стан справ щодо забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Участь у комісії взяли представники Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці, Головного управління ДПС в області, Головного управління ПФУ в області, Івано-Франківської філії обласного центру зайнятості, структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради.

Начальник відділу з питань праці західного напрямку – заступник начальника Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Андрій Юрочко проінформував присутніх про результати роботи за І півріччя 2024 року в частині виявлення порушень в оформленні трудових відносин, доповів про стан виплати заробітної плати на підприємствах-боржниках та заходи, вжиті Міжрегіональним управлінням Держпраці щодо суб’єктів господарювання, які допустили заборгованості по виплаті заробітної плати.

Начальниця Управління праці міськради Наталія Дмитраш проінформувала присутніх про результати проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи в частині легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, а також про стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах Івано-Франківської територіальної громади. Зокрема, посадовиця зазначила, що з початку року проведена інформаційна робота з більш ніж 1 тис. суб’єктів господарювання, виявлено близько півтора сотні “стажерів”, які працювали без належного оформлення. На жаль, на сьогодні заборгованість обліковується на 5 підприємствах, загальна сума боргу становить 50,1 млн гривень.

Члени комісії проаналізували стан справ на кожному з цих підприємств, розглянули всі шляхи вирішення проблем щодо заборгованості та можливості для якнайшвидшої виплати заробітної плати працівникам підприємств-боржників.

Також обговорювались питання стану погашення боргу із сплати податків та зборів, зокрема земельного податку та орендної плати за землю, а також сплати внесків до бюджету Пенсійного фонду України.  На засіданні напрацьовано  напрямки роботи міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення та рейдової робочої групи у другому півріччі 2024 року.

Нагадуємо, що незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів та сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно і позбавляє бюджет коштів, необхідних, зокрема, для забезпечення Збройних Сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.

Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua