Фахівці Держпраці провели семінар-нараду в Надвірнянській РДА

19 липня 2024

18 липня 2024 року фахівці Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели в Надвірнянській районній державній адміністрації семінар-нараду щодо дотримання законодавства України з питань охорони праці для посадових осіб, фахівців з охорони праці територіальних громад Надвірнянського району.

На зустрічі виступили головна державна інспекторка відділу безпеки праці західного напрямку Марія Возняк та завідувачка сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки Стефанія Сендецька. Захід відбувся за участю голови Надвірнянської РДА Петра Хмельовського та  головного спеціаліста відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи Головного управління ПФУ в Івано-Франківській області Сергія Кернякевича.

Представники Держпраці ознайомили присутніх з діяльністю Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці. Марія Возняк розповіла про безпеку праці, зміни в організації охорони праці та безпечного ведення робіт в період дії воєнного стану; роз’яснила основні аспекти Закону України «Про охорону праці» та нормативно-правові акти, що забезпечують безпеку і здоров’я на робочих місцях; акцентувала на своєчасності проведення всіх необхідних видів інструктажів з охорони праці для працівників як під час прийняття на роботу, так і в процесі їх трудової діяльності, а також на обов’язковості проходження навчання і перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб, медоглядів, на дотриманні персоналом вимог електробезпеки. Також  Марія Андріївна надала низку рекомендацій щодо виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації механізмів, устаткування, обладнання підвищеної небезпеки, наголосила на необхідності проведення своєчасного щорічного спеціального навчання з охорони праці з працівниками, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, надала роз’яснення щодо порядку отримання дозволів на роботи підвищеної небезпеки в умовах воєнного стану.

Стефанія Сендецька роз’яснила присутнім питання адвокації психосоціальної підтримки на робочому місці та алгоритм її запровадження, продемонструвавши слайди;  наголосила на важливості турботи про ментальне здоров’я, розповіла про особливості запровадження психосоціальної підтримки на робочому місці. Присутні дізналися більше про методи та конкретні заходи зняття психологічної втоми, перш за все з турботою про себе  для збереження власного ментального здоров’я та здоров’я своїх колег. Стефанія Володимирівна звернула увагу на етапи запровадження психосоціальної підтримки та позитивні результати реалізації програми.

Під час зустрічі також обговорено питання моніторингу стану виконання повноважень органами місцевого самоврядування в галузі охорони праці.

Фахівці Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці  та Головного управління ПФУ в Івано-Франківській області надали в межах компетенції відповіді на запитання присутніх.

Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua