Прикарпаття: працівників підприємства навчали психосоціальній підтримці на робочому місці

14 серпня 2024

Про те, як бути ментально здоровим, протистояти стресам, допомогти, в першу чергу, собі та оточуючим розповіли фахівці Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці на семінарі, організованому для керівників структурних підрозділів підприємства «Уніплит».

Завідувач сектору з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки Стефанія Сендецька ознайомила присутніх з мультимедійною презентацією на тему: “Психосоціальна підтримка на робочому місці”.

Проблеми психологічного й соціального характеру впливають на людину, трудовий колектив. Під час семінару фахівчиня Держпраці зауважила, що це спричиняє втрати робочого часу через прояв байдужості до виконання людиною своїх обов’язків, зумовлює підвищений ризик нещасних випадків на роботі, створює напружену атмосферу в колективі. Важливо, щоб керівник підтримував й допомагав працівникам справлятися з емоційними проблемами безпосередньо на роботі, а для цього треба знати, як правильно це робити, щоб не нашкодити. Тому необхідна відповідна  програма психосоціальної  підтримки на робочому місці.

Війна, як і будь-яка інша зовнішня небезпека чи загроза, – це фактор, що може виникати поза роботою, але наслідки якого впливатимуть як на працездатність і продуктивність людини, так і на сферу праці загалом.   В мирний час ми мало замислювались щодо психоемоційного стану кожного. Але в умовах війни це питання стало актуальною темою сьогодення. І тільки спільні кроки дадуть можливість впливати на ситуацію.

Під час зустрічі Стефанія Володимирівна акцентувала увагу, що пріоритетом  для керівника є запобігання психосоціальним та іншим професійним ризикам, їх мінімізація, створення атмосфери відкритості, в якій працівники вільно можуть поговорити про свій фізичний та психічний стан і потреби, висловити свою думку, обговорити проблеми та виклики, поставити запитання і, водночас, не боятися зворотної реакції: осуду, прояву недовіри, негативних змін у роботі тощо.

Завідувачка сектору надала практичні поради щодо впровадження психосоціальної підтримки на робочому місці шляхом  внесення програми  до колективного договору.

В рамках цієї теми інспектор відділу з питань гігієни праці, атестації робочих місць за умовами праці Катерина Яцущак розповіла присутнім про явище мобінгу персоналу, тобто психологічного пресингу працівників на робочому місці з боку адміністрації чи колег. Часто жертви мобінгу не розуміють, що стосовно них вчиняється насилля та не мають достатньої інформації для виходу із цієї ситуації. Під час заходу працівникам роз’яснено, що слід розуміти під поняттям мобінгу, які його форми та як йому протидіяти.

Катерина Михайлівна наголосила, що адміністрації підприємства слід уважно ставитись до психологічного та емоційного стану своїх працівників та, у разі виявлення будь-яких ознак тиску невідкладно здійснювати заходи протидії мобінгу на роботі. А працівники, у разі мобінгу, можуть звернутися зі скаргою до Держпраці або до суду.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua