Тернопільщина: представникам галузі освіти – про актуальні питання гігієни праці

20 серпня 2024

Південно-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу для представників адміністрації Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка. Перед освітянами виступила фахівчиня відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Людмила Крамар.

Під час заходу обговорено особливості умов праці працівників університету, важливість правильної організації, проведення та оформлення результатів медичних оглядів працівників, а також необхідності проведення лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.

Окрім того, наголошено, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Також головна державна інспекторка акцентувала увагу на проведенні атестації робочих місць за умовами праці підприємства.

За результатами зустрічі прийнято рішення про важливість дотримання в процесі трудової діяльності вимог гігієни та охорони праці.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці http://pratsia.in.ua/.