Тернопільщина: про безпечні умови праці, особливості вимог трудового законодавства та психоемоційну підтримку на роботі спілкувалися на підприємстві, що здійснює виробничу діяльність

27 серпня 2024

Посадовці відділів з питань праці та безпеки праці Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Надія Береза, Наталія Запольська та Оксана Пашковська провели превентивний захід на одному з підприємств області.

Під час зустрічі було обговорено переваги задекларованої праці, ефективні заходи безпеки на роботі та важливість впровадження програм психосоціальної підтримки працівників.

Особливу увагу фахівці Міжрегіонального управління акцентували на додержанні вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин, нормування праці, своєчасної виплати заробітної плати, наданні відпусток та неприпустимості застосування мобінгу і дискримінації.

Щодо безпечних умов праці, учасників заходу було попереджено про неприпустимість порушення вимог Закону України «Про охорону праці» та інших нормативно-правових актів з охорони праці під час здійснення виробничої діяльності. Зокрема, наголошено на важливості проходження навчання, періодичності проведення інструктажів і перевірки знань з охорони праці, недопущенні прихованого виробничого травматизму, забезпеченні працівників засобами індивідуального захисту, наявності відповідних дозвільних документів на виконання робіт з підвищеною небезпекою та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Також, під час зустрічі, присутнім розповіли про переваги запровадження програм психосоціальної підтримки на робочому місці, запропонували інформаційно-консультаційний супровід щодо їх впровадження та нагадали про відповідальність за порушення вимог законодавства про працю та охорону праці.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.