Прикарпаття: представникам будівельної галузі ­– про переваги офіційної зайнятості

25 вересня 2024

Інспектори Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели інформаційні відвідування суб’єктів господарювання сфери будівництва, що здійснюють діяльність у селі Поляниця Івано-Франківської області. Заходи відбулись в рамках реалізації кампанії «Виходь на світло!», спрямованої на протидію нелегальному працевлаштуванню.

Під час  відвідувань інспектори Держпраці інформували роботодавців та працівників про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці.

Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованої державою виплати заробітної плати – своєчасно та не нижче мінімального рівня; офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування. Неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж, що враховується при розрахунку розміру пенсії. Адже тільки легально оформлений працівник, маючи достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Фахівці Держпраці наголосили на неприпустимості допуску до роботи працівників без укладення трудових договорів, а також надали консультації щодо оплати щорічних відпусток, зміни істотних умов праці, виплати заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня, у тому числі доплати за роботу в несприятливих умовах праці, за роботу в нічний та надурочний час.

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства та кампанію «Виходь на світло» – на інформаційному порталі Держпраці https://www.pratsia.in.ua/ та офіційному сайті Держпраці https://dsp.gov.ua/.