Бережіть ментальне здоров’я!

10 жовтня 2024

Всесвітній день психічного (ментального) здоров’я – ідеальний привід нагадати, що піклуватися про себе та про своє ментальне здоров’я – це найважливіший крок на шляху до відчуття щастя, це основа нашого добробуту, яке дозволяє нам долати стреси та труднощі у житті.

Канадський лікар Брок Чисхольм, перший Генеральний директор ВООЗ, ще в середині ХХ століття сформулював тезу «Справжнє фізичне здоров’я без психічного здоров’я неможливе».

Відповідно до стандарту ISO 45003:2021 психосоціальні ризики – це будь-які ризики, пов’язані з небезпеками, що виникають у процесі організації роботи внаслідок соціальних факторів та аспектів робочого середовища й можуть завдати психологічної, соціальної чи фізичної шкоди.

Найбільші витрати для будь-якого бізнесу спричиняють психологічні проблеми співробітників. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що у світі до 2030 року психічні захворювання та відсутність на робочому місці внаслідок психологічних проблем стануть найбільшим викликом для сфери праці.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожен четвертий – близько 25% всього населення України перебувають у зоні ризику розвитку проблем психічного здоров’я.

Війна впливає не тільки на психічне здоров’я, але й погіршує соціальні та економічні умови, які в свою чергу є детермінантами психічного здоров’я.

Підприємствам України потрібна дієва політика й програма психосоціальної підтримки на робочому місці для відповіді на виклики у воєнний та післявоєнний час. В перспективі вона має перерости в комплексну програму збереження ментального здоров’я на роботі.

Відповідно до стандарту ISO 45003:2021 психосоціальні ризики – це будь-які ризики, пов’язані з небезпеками, що виникають у процесі організації роботи внаслідок соціальних факторів та аспектів робочого середовища й можуть завдати психологічної, соціальної чи фізичної шкоди.

Фактори психосоціальних ризиків – це аспекти планування або управління роботою, які збільшують ризик несприятливого впливу, що призводить до стресу, пов’язаного з роботою, посилення стресу, не пов’язаного з роботою, або впливає на здоров’я та добробут окремих працівників.  Тому через робоче місце керівники підприємств можуть управляти психосоціальними ризиками (як-от надмірні навантаження, суперечливі вимоги, неефективна комунікація (вертикаль/горизонталь), відсутність підтримки з боку керівництва, відсутність права працівників в ухваленні рішень, незахищеність на роботі тощо) і пом’якшувати наслідки шляхом відповідних заходів на організаційному та індивідуальному рівнях.

Психосоціальна підтримка – це з турботою про себе й кожного, допомоги зберегти психічне здоров’я в всіх сферах життя та попередити несприятливі емоційні стани : стрес, депресію, тривожність.

Бережіть ментальне здоров’я! Адже це – запорука щасливого життя і довголіття, можливість продуктивно та плідно працювати!