Тернопільщина: медикам – про актуальні питання охорони та гігієни праці, важливість психосоціальної підтримки на роботі

17 жовтня 2024

Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели превентивний захід у КНП «Тернопільський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр».

Під час заходу: наголошено на важливості дотримання вимог законодавства про охорону та гігієну праці; надано роз’яснення та консультації щодо оздоровлення умов праці працівників медичної сфери, попередження, оцінки та управління професійними ризиками, а також щодо порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, з врахуванням особливостей умов праці в галузі; розказано про профілактику нещасних випадків та професійних захворювань, необхідність використання працівниками засобів індивідуального та колективного захисту, надання працівникам передбачених законом пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці.

Під час зустрічі присутнім також розповіли про основні вимоги нормативно-правових актів стосовно строків виплати заробітної плати, надання різного виду відпусток, роз’яснили особливості переведення та зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу, проінформували про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Водночас фахівці Міжрегіонального управління застерегли представників адміністрації та трудового колективу щодо неприпустимості застосування мобінгу і дискримінації в трудових відносинах, а також повідомили про необхідність впровадження програм психосоціальної підтримки на робочому місці. Адже проблеми психологічного характеру у працівників призводять до втрат робочого часу, зниження продуктивності праці, підвищення ризику нещасних випадків тощо.

Більше інформації про найпоширеніші питання з трудового законодавства, безпеки та гігієни праці, психосоціальної підтримки на роботі в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua.