Апеляційний суд підтвердив правомірність дій Управління Держпраці про накладення штрафу

29 вересня 2021

В ході проведеного Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області інспекційного відвідування у приватному підприємстві, що спеціалізується на лісопильному та стругальному виробництві, встановлено порушення вимог законодавства про працю, в частині допуску шести працівників до роботи без належного оформлення із ним трудових відносин.

Так, під час проведення позапланового заходу контролю Управлінням Держпраці встановлено, що між приватним підприємством та працівниками трудові договори не укладені.

В зв’язку із виявленими порушеннями законодавства про працю, на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області винесено постанову про накладення штрафу в розмірі 300 тисяч гривень

Не погодившись із зазначеним рішенням Управління Держпраці в Івано-Франківській області, підприємство оскаржило постанову про накладення штрафу до суду.

За результатами розгляду даної адміністративної справи Івано-Франківським окружним адміністративним судом позов приватного підприємства задоволено, а постанову про накладення штрафу скасовано.

Постановою суду апеляційної інстанції від 07 вересня 2021 року апеляційну скаргу Управління Держпраці в Івано-Франківській області задоволено, а рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду – скасовано.

Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд у Постанові наголосив, що вважає помилковими висновки суду першої інстанції про невстановлення факту допуску шістьох працівників до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Таким чином, судом апеляційної інстанції надано належну правову оцінку правомірності дій та висновків Управління Держпраці в Івано-Франківській області щодо накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зобов’язано підприємство сплатити штраф у розмірі 300 тисяч гривень.