Бухгалтерам будівельних підприємств та підприємцям міста Косів розповіли про зміни трудового законодавства

10 травня 2022

Головний державний інспектор Управління Держпраці Валентина Соколовська провела інформаційну зустріч з бухгалтерами будівельних підприємств та підприємцями міста Косів, на якій надала роз’яснення щодо гарантій для мобілізованих працівників та порядку надання відпусток підприємцем- фізичною особою.

Відповідно до Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» під час дії воєнного стану максимальна тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні. При цьому працівникам можуть бути надані щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші відпустки відповідно до Закону України «Про відпустки».

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить понад 24 календарні дні, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Працівникам, залученим до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, протягом воєнного стану роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпустки, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Якщо працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, то відпустка надається відповідно до графіку відпусток, який затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.