Інспектори праці продовжують консультувати щодо вимог трудового законодавства у воєнний час

20 травня 2022

Головний державний інспектор Управління Держпраці в Івано-Франківській області Наталія Тимошук взяла участь в засіданні Калуської міської спеціальної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття.

Основним питанням, яке обговорювали під час засідання стало вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням чисельності штату у кількості 133 особи у ПАТ «СЕГЕЖА ОРІАНА Україна».

Наталія Тимошук надала генеральному директору підприємства роз’яснення щодо вимог трудового законодавства в частині звільнення, в тому числі, в період воєнного стану.

Інспектор зауважила, що скорочення чисельності або штату працівників допускається винятково в разі наявності змін в організації виробництва і праці (наприклад, вдосконалення, поліпшення процесу виробництва, зменшення обсягу виробництва продукції, перепрофілювання підприємства, установи, організації тощо). Законодавством про працю не встановлено обмежень щодо заборони скорочення працівників недержавних підприємств, установ та організацій у період воєнного стану.

При цьому в період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, вказаним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Посадовець також звернула увагу, що роботодавці можуть звернутись за консультацією до працівників Управління у зручний       для них спосіб або заповнити спеціальну форму на інформаційному порталі pratsia.in.ua.