Івано-Франківщина: проведено інформаційний захід з протидії торгівлі людьми

05 серпня 2024

В рамках інформаційно-просвітницької кампанії з нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначають щороку 30 липня, Південно-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці проведено захід для внутрішньо переміщених громадян і місцевих мешканців щодо ризиків та наслідків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Перед слухачами виступила головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Наталія Тимошук.

Зустріч організовано за ініціативи голови Благодійної організації «Благодійний Фонд «Крила підтримки» Аліни Бігун за участі представника БО «БФ Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та голови ради ВПО при Калуській міській раді.

Превентивна робота акцентувалась на ознаках торгівлі людьми, маркерах небезпеки та протидії торгівлі людьми з метою набуття навичок з розпізнавання і уникнення примусової праці. Адже повномасштабна війна, збільшення людей, які були змушені покинути свої домівки, гуманітарна та безпекова кризи – фактори, що сприяють поширенню злочину торгівлі людьми.
Інспектор праці Наталія Тимощук ознайомила присутніх з поняттями, видами та формами експлуатації людини, поінформувала, як не стати заручником такої форми сучасного рабства. Розповіла, що торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а також вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини. Учасникам заходу роз’яснено алгоритм дій у разі потрапляння в складну життєву ситуацію.

Захід проходив у вигляді соціальної настільної гри “Ліза та її друзі подорожують світом” для дорослих і дітей, яку провів представник БО “БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” Арсен Дмитрук – в цікавій ігровій формі розповів учасникам про запобігання і протидію торгівлі людьми.

Учасники зустрічі задавали численні запитання щодо протидії торгівлі людьми, безпечної міграції та працевлаштування, на які отримали вичерпні відповіді.

Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua