Івано-Франківськ: працівників підприємства навчали психосоціальній підтримці на робочому місці

09 серпня 2024

Південно-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці  проведено інформаційно-роз’яснювальний захід на ТОВ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК-ГІПС» – виробництві вапна та гіпсових сумішей.  На зустрічі виступила завідувачка сектору з питань впровадження та реалізації програми психосоціальної підтримки Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області  Стефанія Сендецька.

Стефанія Володимирівна зазначила, що психічне здоров’я – основа щасливого життя людини! Психічне  (ментальне) здоров’я – це стан благополуччя, в якому людина реалізує власний потенціал, може впоратися зі звичайним життєвим стресом, може продуктивно  та плідно працювати.

Сучасний світ через свою складність, динамічність та суперечливість створює різноманітні проблеми для людини, захоплюючи її особистісний простір. Збільшення повсякденних фізичних і психічних навантажень, особливо в період війни, загострення почуття страху, тривоги, розгубленості та розчарування, вплив на особистість інформаційних потоків – усе це, негативно позначається на здоров’ї людини загалом і на її психічному стані.

Проблеми психологічного й соціального характеру впливають на працівника, трудовий колектив. Вони призводять до втрат робочого часу через прояв байдужості до виконання людиною своїх обов’язків, зумовлюють підвищений ризик нещасних випадків на роботі, створюють напружену атмосферу в колективі.

Важливо, щоб керівники спільно з профспілковими організаціями  підтримували й допомагали працівникам справлятися з емоційними проблемами безпосередньо на роботі, а для цього треба знати, як правильно це робити, щоб не нашкодити.  Тому, під час заходу фахівчиня Держпраці акцентувала увагу на важливості запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці, яка  сприятиме створенню здорового та продуктивного робочого середовища, позитивних взаємин між колегами,  без мобінгу, стигми та дискримінації.

Під час зустрічі представниця Держпраці надала в межах компетенції відповіді на запитання присутніх.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua