Івано-Франківськ: з метою попередження виробничого травматизму, недопущення дискримінації та мобінгу осіб з ВІЛ/СНІД проведено спільно нараду з керівниками підрозділів торгового центру «Епіцентр»

20 жовтня 2023

Головні державні інспектори Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці відділу з питань безпеки праці південного напрямку Руслан Андрусяк та  відділу з питань  гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Стефанія Сендецька і Наталія Заліпська провели нараду про актуальність проблеми ВІЛ/СНІД та збереження безпеки і здоров’я на робочих місцях для керівників підрозділів торгового центру «Епіцентр».

Посадовці донесли присутнім інформацію про групи підвищеного ризику, шляхи передачі ВІЛ, заходи щодо запобігання та протидії насильству та домаганням, пов’язаними із ВІЛ-статусом, питання стигматизації та дискримінації, а також мобінгу та відповідальності за вчинення мобінгу.

01 грудня 2022року набув чинності Закон №2806-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці». Прийнятий Закон запроваджує адміністративну відповідальність за систематичне застосування різних форм мобінгу до працівника. Передбачаються умови, за яких роботодавець має відшкодувати моральну шкоду працівнику, який зазнав відповідного цькування.

Також, в ході даного діалогу наголошено, що у суспільстві з соціально орієнтованою економікою охорона праці має бути одним з найважливіших завдань соціально-економічної політики як держави так і кожного суб’єкта господарювання що використовує найману працю.