Представникам бізнесу Тернопільщини – про ризики неофіційної зайнятості, примусової праці та торгівлі людьми

10 вересня 2024

Посадові особи відділу з питань праці північно-східного напрямку Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці продовжують здійснювати превентивну роботу в рамках кампанії «Виходь на світло!», яка спрямована на інформування працівників і роботодавців, що працюють, уникаючи належного оформлення трудових відносин та сплати податків.

Під час зустрічей інспектори праці нагадують роботодавцям та їх працівникам про неприпустимість використання неофіційної зайнятості; про те, що легалізація заробітної плати та трудових відносин – це збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та цільових фондів, це соціальні гарантії для найманих працівників (право на відпустку, на оплату тимчасової непрацездатності, на безпечні умови праці, соціальне страхування, у майбутньому – на пенсію). Відповідно, кожен учасник трудових відносин має знати як свої права, так і обов’язки, гідно реалізовувати їх у повсякденному житті.

Принагідно фахівці Міжрегіонального управління консультують присутніх з актуальних питань, пов’язаних із змінами у трудовому законодавстві, з питань належного оформлення трудових відносин; інформують про те, як не стати жертвою примусової праці та торговців людьми при пошуку роботи, а також нагадують про відповідальність за порушення вимог законодавства про працю.

Більше інформації про найпоширеніші питання трудового законодавства та кампанію «Виходь на світло» – на інформаційному порталі Держпраці https://www.pratsia.in.ua/ та офіційному сайті Держпраці https://dsp.gov.ua/.