Представники Управління Держпраці та податкової служби напрацювали план спільних заходів з виявлення неоформлених працівників

02 липня 2021

Тіньова праця – одне з найганебніших явищ економіки сучасного суспільства, оскільки не лише держава втрачає податки, а й працівник позбавляє себе прав на будь-який соціальний захист. Відтак, легалізація трудових відносин є важливим завданням, яке ставить сьогодні суспільство перед усіма державними органами.

Саме тому напрацювання спільних заходів та механізми обміну інформацією, в рамках проведення інспекційної кампанії з виявлення незадекларованої праці, стали темою обговорення чергової зустрічі представників Управління Держпраці та податкової служби області.

Отримана інформація з інформаційної бази даних Державної податкової служби дає змогу визначити невідповідність кількості найманих працівників до кількості зареєстрованих касових апаратів в закладах торгівлі чи у сфері надання послуг, а також неможливість виконання повного циклу виробництва, чи здійснення певних господарських операцій з недостатньою для цього кількістю офіційно працевлаштованих осіб. Виявлення таких розбіжностей дає підстави підозрювати роботодавців у використанні нелегальної праці, що є порушенням як трудового, так і податкового законодавства.

Звертаємо увагу роботодавців, що інспекційна кампанія з виявлення незадекларованої праці стартувала з 1 липня 2021 року, тому не зволікайте з правильністю оформлення трудових відносин з вашими працівниками.