Про стан виробничого травматизму у першому кварталі 2023 року

18 квітня 2023

Відділ розслідування, аналізу, обліку виробничого травматизму та аварій Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці інформує про стан виробничого травматизму у першому кварталі 2023 року.

За звітний період  2023 року на підприємствах, в установах, організаціях  Івано-Франківської області  мали місце 12 випадків травматизму,  в яких постраждали дванадцятеро працівників, один із них – смертельно.

Нещасний випадок зі смертельним наслідком мав місце у сфері житлово – комунального господарства.

Випадки загального виробничого травматизму трапилися у галузі енергетики (2), будівництва  та промисловості будматеріалів (1), машинобудуванні (1), на автомобільному транспорті (3), у лісовому господарстві (1), соціально-культурній сфері та торгівлі (2), у галузі ЖКГ (2).

Аналіз виробничого травматизму на підприємствах Прикарпаття засвідчує: переважними причинами його настання є організаційні фактори. Вони стали ключовими причинами  у 10 із 12 випадків травмувань на виробництві.

У першому кварталі 2023 року на підприємствах, в установах та організаціях Чернівецької області мали місце 6 випадків травматизму,  в яких постраждали шестеро працівників.

Випадків виробничого травматизму зі смертельними наслідками зафіксовано не було.

Випадки травмувань працівників мали місце у газовій промисловості, машинобудуванні, на підприємствах пошти та зв’язку, у соціально-культурній сфері та торгівлі.

Причинами настання нещасних випадків  на виробництві стали : організаційні, психофізіологічні причини, а також природно – гідрометерологічні явища.

За оперативними даними впродовж січня – березня 2023 року на підприємствах, підконтрольних Управлінню інспекційної діяльності  у Тернопільській області, на виробництві травмувалося семеро працівників, у тому числі один смертельно.

Випадок виробничого травматизму зі смертельним наслідком допущено у сільському господарстві.         Нещасні випадки на виробництві Тернопільщини трапилися на будівництві  (1), інших видах транспорту (1),  у сільському господарстві (2), соціально-культурній сфері та торгівлі (2).

У всіх зафіксованих випадках причини травмувань – організаційні.

Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці  звертається до суб’єктів господарювання регіонів і  нагадує!

Кожен із роботодавців  зобов’язаний  створити на підприємстві, в установі, організації , на кожному робочому місці у кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Такою є норма статті 13 Закону України «Про охорону праці» – «Управління охороною праці».

Південно-Західне міжрегіональне управління Держпраці підкреслює!

Роботодавець несе повну відповідальність за створення належних безпечних і здорових умов праці.

Водночас звертаємося до працівників підприємств, установ, організацій!

Чинним законодавством України, а саме статтею 14 Закону України «Про охорону праці» – «Обов’язки  працівника щодо додержання вимог нормативно – правових актів з охорони праці», працівників зобов’язано дбати про власну безпеку на виробництві.

Працівник зобов’язаний: дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;

знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту; проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Дотримання законодавства з питань промислової безпеки та безпеки праці забезпечить роботодавцям та працівникам належне проходження  виробничого процесу та сприятиме уникненню ризиків виникнення нештатних ситуацій при виконанні  своїх професійних обов’язків.     

Як працювати безпечно  – на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua