Прикарпаття: колективу Черемошнянського ліцею – про важливість психосоціальної підтримки

27 вересня 2024

Південно-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці  проведено інформаційно-роз’яснювальний захід в Черемошнянському ліцеї Верховинського району. На зустрічі перед вчителями та керівництвом навчального закладу виступила завідувачка сектору з питань впровадження та реалізації програми психосоціальної підтримки Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області  Стефанія Сендецька.

Стефанія Володимирівна  зазначила, що турбота  про ментальне здоров’я  працівників – це складова безпеки і здоров’я на роботі;  розповіла про  психосоціальну підтримку працівників та  учнів «З турботою про себе й кожного». Адже здорова атмосфера в педагогічному колективі позитивно впливає на загальний стан здоров’я та поведінку учнів.

Також фахівчиня Держпраці порушила питання мобінгу та дискримінації на роботі, зауваживши не допускати мобінгу – психологічного пресингу, цькування працівників на робочому місці з боку адміністрації чи колег. Акцентувано увагу, що адміністрації слід уважно ставитись до психологічного та емоційного стану своїх працівників та, у разі виявлення будь-яких ознак тиску, невідкладно здійснювати заходи протидії мобінгу, який негативно впливає на психоемоційний стан людини на їх працездатність.

Принагідно Стефанія Володимирівна запропонувала впровадження   психосоціальної підтримки на робочому місці; зазначила, щоб психосоціальна  підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер, необхідна відповідна система дій: політика і програма заходів у межах цієї політики.  Усі форми психосоціальної підтримки сприяють створенню здорового та продуктивного робочого середовища. Вони допомагають працівникам впоратися зі стресом, покращують їхнє самопочуття та сприяють розвитку позитивних взаємин між колегами, стати більш відкритими до розмов про ментальне здоров’я та проблеми психосоціального характеру.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua