Прикарпаття: нафтовикам – про важливість психосоціальної підтримки

11 жовтня 2024

Завідувач сектору з питань впровадження та реалізації програми психосоціальної підтримки Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Стефанія Сендецька провела інформаційно-розʼяснювальний захід на теплотехнічній дільниці монтажно-налагоджувального управління ПАТ «Укрнафта».

Стефанія Володимирівна зазначила, що турбота  про ментальне здоров’я  працівників є складовою безпеки і здоров’я на роботі. Оскільки війна – це додатковий  зовнішній фактор, що впливає на емоційний стан людини, згідно зі статистикою  соціологів 77% українців  відчувають симптоми стресу  та сильної знервованості, що може впливати на  працездатність і продуктивність людини. Тому  важливим аспектом ментального здоров’я  для працездатного населення є  психосоціальна підтримка на робочому місці.  Важливо прислухатися до себе й робити паузи на відпочинок, а також вміти підтримати один одного в будь-якій складній ситуації.

Фахівчиня Держпраці розповіла, що психосоціальна  підтримка на робочому місці має ґрунтуватися  на письмовій політиці підприємства, основними цілями якої є: запобігання емоційному та  професійному вигоранню, навчити працівників навичок  надання першої психологічної допомоги. Це може врятувати  життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність.

Присутнім було наголошено на необхідності толерантного ставлення один до одного, обговорили  питання мобінгу та дискримінації.

Психологічна безпека – це основний інгредієнт щасливих трудових колективів.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua