Прикарпаття: відбувся круглий стіл задля наближення України до європейських трудових стандартів

20 жовтня 2023

В Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності в Раді профспілок Івано-Франківської області відбувся круглий стіл за участі голів обласних організацій профспілок, представників органів виконавчої влади, роботодавців, територіальних органів Держпраці, Пенсійного фонду України, відділення НСПП та обласного центру зайнятості.

На заході було зазначено, що одним із спільних пріоритетних завдань залишається забезпечення гідної оплати праці як основи боротьби з бідністю, а значить забезпечення достатнього рівня життя для працівників та їх сімей в умовах стрімкого зростання цін та замороження основних державних соціальних стандартів і гарантій.

Залишається актуальної проблема заборгованості із виплати заробітної плати. Так, станом на 01.09.2023 працівникам області заборговано 77,7 млн. гривень зароблених коштів, з яких 76,5 % припадає на підприємства, які припинили свою господарську діяльність.

Відбулася жвава дискусія. Кожна зі сторін ознайомила учасників заходу з тенденціями, які відбуваються сьогодні в суспільстві, як то на ринку праці, в соціальній сфері, в оподаткуванні тощо. Про це вели мову директор обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк, начальник управління Пенсійного фонду України в місті Івано-Франківськ Оксана Козло, заступник начальника управління – начальник відділу з питань праці західного напрямку Андрій Юрочко, начальник відділення НСПП в області Роман Баб’юк, заступник голови, виконавчий директор обласного об’єднання роботодавців Василь Скригунець та інші учасники заходу.

За підсумками дискусії, учасники круглого столу прийняли Заяву з нагоди Всесвітнього Дня дій за гідну працю «Настав час для підвищення заробітної плати» та Міжнародного Дня боротьби за ліквідацію бідності».