Тернопільщина: на підприємстві комунальної галузі надано актуальні роз’яснення щодо питань безпеки та гігієни праці

11 вересня 2024

Посадовці Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно – Західного міжрегіонального управління Держпраці провели превентивний захід для адміністрації та працівників КП «Байковецьке» Байковецької сільської ради Тернопільського району.

Під час наради надано роз’яснення щодо дотримання законодавства про працю, безпеку та гігієну праці.

Зокрема, наголошено, що роботодавець зобов’язаний за рахунок власних коштів забезпечити фінансування та організувати проведення попередніх і періодичних медичних оглядів працівників певних категорій, а також вжити заходів щодо запобігання розвитку професійних захворювань.

Акцентовано увагу на проведенні атестації робочих місць за умовами праці, що дозволяє працівнику реалізувати право на пільги та компенсації за роботу, залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

Особливу увагу приділено виконанню робіт підвищеної небезпеки, використанню працівниками засобів індивідуального захисту, якісного проведення інструктажів з безпеки праці безпосередніми керівниками.

Проаналізовано нещасні випадки в галузі та заходи щодо попередження виробничого травматизму.

Інспектори надали консультації та проінформували працівників підприємства: про актуальні зміни в законодавстві про працю та переваги офіційного працевлаштування; щодо надання домедичної допомоги у разі настання нещасного випадку на виробництві; про отримання дозвільних документів під час дії воєнного стану.

Фахівці Управління наголосили на реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”. Зазначили, що у рамках дії програми Держпраці та її територіальні органи впроваджують проєкт з психосоціальної підтримки працівників на робочих місцях.

Більше інформації про найпоширеніші питання  безпеки та гігієни праці, трудового законодавства –  на порталі Держпраці:  http://pratsia.in.ua/