Відсторонення від роботи невакцинованих працівників

19 листопада 2021

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 року № 2153 (набрав чинності 8 листопада 2021 року) затверджено перелік професій працівників, які на час карантину підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема, працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • місцевих державних адміністрацій;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Освітяни та працівники органів влади, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 року № 595, не підлягають обов’язковій вакцинації.

Крім того, особи, які перехворіли, зможуть отримати у лікаря довідку за формою 028, яка дозволяє відтермінувати вакцинацію на строк до трьох місяців, а також незабаром згенерувати сертифікат про одужання в додатку «Дія».

Відповідно якщо такі працівники не мають щеплення проти COVID-19, вони повинні бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати шляхом видання наказу або розпорядження керівника. Строк відсторонення триватиме до усунення причин, що його зумовили.

Перелік підстав для відсторонення від роботи визначений в ст. 46 КЗпП. Відсторонення працівників власником або уповноваженим ним органом допускається у разі:

  • появи на роботі в нетверезому стані;
  • у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмови або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством.

При цьому інформуємо, що частиною другою ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Відсторонення відбувається на підставі наказу по підприємству з обов’язковим доведенням його до відома працівників під підпис. Строк відсторонення: “до усунення причин, що його зумовили”.

Відсторонення від роботи відбувається без збереження заробітної плати.

Щодо дистанційної роботи, надомної роботи та роботи в режимі гнучкого часу, то це тільки зміна режими роботи та/або місця роботи. Статтею 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачено обов’язок в цілому відсторонити від роботи, без винятку щодо режиму роботи.

На період відсторонення основного працівника на його посаду може бути прийнято за строковим трудовим договором іншого працівника, який отримав обов’язкове профілактичне щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Працівник, який уклав строковий трудовий договір, після закінчення строку відсторонення основного працівника підлягає звільненню.

Одночасно повідомляємо, що законодавством про працю не передбачена така підстава для звільнення, як відсутність у працівника щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або відмова від вакцинації.