На підприємствах  Городенківської громади проведено превентивні заходи з питань безпеки праці

22 березня 2023

З метою запобігання виробничому травматизму, фахівці Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області  продовжують надавати   місцевим підприємствам консультативну допомогу.

Так, головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Микола Олексюк провів превентивні заходи для працівників Городенківського державного виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства та фізичної особи-підприємця, що здійснює свою діяльність у сфері автомобільного транспорту.

Під час проведення превентивних заходів, посадовець наголосив  на належній організації  суб’єктами господарювання безпеки  праці та мінімізації небезпечних виробничих факторів на робочих місцях працівників.

Акцентував увагу роботодавців  на забезпеченні персоналу  засобами індивідуального захисту, своєчасному навчанню  та перевірці знань з питань безпеки праці, проведенню інструктажів на робочих місцях, медоглядів.

Фахівець роз’яснив основні питання запобігання настанню нещасних випадків під час виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме: виконанню газонебезпечних робіт, робіт в колодязях, траншеях, котлованах, земляних робіт, що виконуються на глибині понад два  метри та в зоні розташування підземних комунікацій, зварювальних робіт, робіт у діючих електроустановках.

Посадовець наголосив на вимогах  щодо безпечної експлуатації кисневих та пропанових балонів, електричного устаткування, транспортних засобів,  своєчасного технічного обслуговування і ремонтів механізмів, машин та устаткування.

Суб’єктів господарювання поінформовано про порядок отриманням дозволів  і подання декларацій на виконання робіт та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Окремо роз’яснено основні вимоги законодавства щодо безпечності нехарчової продукції. Адже наразі Держпраці втілює інформаційну кампанію  з державного ринкового нагляду, що направлена на підвищення обізнаності виробників, розповсюджувачів, споживачів  щодо вимог до такої  продукції.

Учасникам превентивних заходів рекомендовано, у  разі необхідності отримання оперативної консультаційної допомоги від Держпраці, використовувати інформаційні сервіси, зокрема, портал – https://pratsia.in.ua/ .