Оновлено навчальний курс для інспекторів праці

28 березня 2023

Відбулася презентація оновленого навчального курсу для інспекторів праці України. Захід організовано Проектом ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні». Участь у презентації взяв Голова Держпраці Ігор Дегнера та керівники територіальних органів Служби.

Під час відкриття заходу менеджер Проекту ЄС-МОП Жолт Дудаш зазначив, що світ праці є мінливим і перед інспекціями праці постають нові виклики, зокрема працівники-мігранти, дискримінація, насилля та сексуальні домагання на роботі.

Окремо зазначив, що Україна стала першою країною, для якої навчальний курс перекладено національною мовою.

«Високий професіоналізм інспекторів праці є наріжним каменем для створення ефективної інспекції праці для забезпечення гідних умов праці у кожного роботодавця. Навчальний курс дозволить нам готувати професіоналів європейського рівня, з поглибленими знаннями міжнародного законодавства та організовувати роботу на основі найкращих світових практик» – зазначив Голова Держпраці.

Презентували новий навчальний курс Чангеєн Чжу, спеціаліст з адміністрації праці та інспекції праці Відділу адміністрації праці, інспекції праці, безпеки і здоров’я на роботі МОП; Олена Важинська, представник Міжнародного навчального центру МОП у м. Турин.

МОП за допомогою міжнародних трудових норм і нового навчального курсу для інспекторів праці сприяє зміцненню спроможності інспекцій праці в усьому світі для кращого узгодження з положеннями Конвенцій МОП № 81 і 129 (ратифіковані Україною у 2004 році), а також сприяє розбудові сучасних і ефективних систем інспекції праці.

Оновлений навчальний курс  розроблено кращими фахівцями МОП. Його засновано на попередній редакції 2010 року, водночас враховано досвід, набутий минулими роками.

Курс містить також нові модулі, спрямовані на розв’язання проблем, актуальних для більшості країн, наприклад, недопущення дискримінації, домашньої праці, насильства й домагання.