Порядок надання органами державного ринкового нагляду безоплатної консультаційної підтримки суб’єктам господарювання

07 жовтня 2021

Органи державного ринкового нагляду надають консультації суб’єктам господарювання відповідно до своєї компетенції на безоплатній основі. Консультації надаються після отримання письмового звернення від суб’єкта господарювання. Звернення може бути отримане органами державного ринкового нагляду поштою або від керівника суб’єкта господарювання, фізичної особи – підприємця особисто чи від уповноваженої ними особи. Також звернення суб’єкта господарювання може бути отримане з використанням Інтернету, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні зазначається найменування юридичної особи (відокремленого підрозділу), її поштова адреса або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, її поштова адреса, номер телефону.

Письмове звернення повинно містити підпис керівника суб’єкта господарювання, фізичної особи – підприємця та дату підпису.

В електронному зверненні зазначається адреса електронної пошти, на яку суб’єкту господарювання може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається органом державного ринкового нагляду суб’єкту господарювання не пізніш як через десять днів з дня його надходження. Консультації органом державного ринкового нагляду можуть надаватися у письмовій формі (письмові консультації) або шляхом публічного обговорення.

Форма отримання консультацій зазначається суб’єктом господарювання у зверненні.

Письмові консультації надаються органом державного ринкового нагляду не пізніше ніж протягом 30 календарних днів з дня реєстрації звернення суб’єкта господарювання шляхом надсилання відповіді поштою та/або з використанням засобів електронного зв’язку.

Публічні обговорення проводяться у формі, зокрема, конференцій, форумів, семінарів, зустрічей із суб’єктами господарювання.

До публічного обговорення можуть залучатися представники об’єднань суб’єктів господарювання, а також інші органи державного ринкового нагляду.

У разі проведення публічного обговорення орган державного ринкового нагляду протягом десяти робочих днів з дня реєстрації звернення суб’єкта господарювання письмово інформує суб’єкта господарювання про проведення такого обговорення, а також у разі потреби надсилає запрошення для участі у публічному обговоренні іншим органам державного ринкового нагляду.

Орган державного ринкового нагляду одночасно з передбаченим письмовим інформуванням суб’єкта господарювання оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформаційне повідомлення про проведення публічного обговорення, в якому зазначаються:

  • найменування органу державного ринкового нагляду, який проводить обговорення;
  • питання, винесені на обговорення;
  • місце і час проведення обговорення;
  • адреса електронної пошти, строк і форма подання пропозицій;
  • прізвище, ім’я, по батькові відповідальної особи органу державного ринкового нагляду.

Орган державного ринкового нагляду протягом семи робочих днів після проведення публічного обговорення оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» інформаційне повідомлення про результати проведеного публічного обговорення, в якому зазначаються:

  • найменування органу державного ринкового нагляду, який проводив обговорення;
  • питання, винесені на обговорення;
  • інформація про учасників, що взяли участь в обговоренні;
  • зміст наданої консультації.

На підставі викладеного,суб’єкти господарювання можуть звертатись до Управління Держпраці в Івано-Франківській області за безоплатною консультаційною підтримкою: вул. Незалежності 67, м. Івано-Франківськ, 76018., тел.: (0342)53-76-59, або E-mail: dsp@if.dsp.gov.ua.