Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив правомірність дій Управління Держпраці в Івано-Франківській області щодо накладення фінансових санкцій на фізичну особу – підприємця

05 січня 2022

В ході проведеної Головним Управлінням ДПС в Івано-Франківській області фактичної перевірки у фізичної особи – підприємця, що спеціалізується на роздрібній торгівлі в неспеціалізованих магазинах, переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, встановлено порушення вимог законодавства про працю, в частині допуску продавця до роботи без належного оформлення із ним трудових відносин.

В зв’язку із виявленими порушеннями законодавства про працю, Головне Управління ДПС в Івано-Франківській області направило акт фактичної перевірки Управлінню Держпраці для вжиття заходів реагування в межах вимог чинного законодавства.

Уповноваженою посадовою особою Управління Держпраці на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП України винесено постанову про накладення штрафу на фізичну особу – підприємця в розмірі 50 тис. гривень, за допуск до роботи одного працівника без належного оформлення із ним трудових відносин.

Не погодившись із зазначеним рішенням Управління Держпраці в Івано-Франківській області, підприємець оскаржив постанову про накладення штрафу до суду.

Рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду та постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду у задоволенні апеляційної скарги суб’єкта господарювання – відмовлено.

Таким чином, судом апеляційної інстанції надано належну правову оцінку правомірності дій та висновків Управління Держпраці в Івано-Франківській області щодо накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зобов’язано підприємство сплатити штраф у розмірі 50 тисяч гривень.