Захист дітей є пріоритетом у всі часи

01 червня 2022

1 червня ми відзначаємо Міжнародний день захисту дітей. У цей день увага всієї міжнародної спільноти прикута до порушення прав дітей, особливо в умовах повномасштабної війни в Україні.

Напередодні вторгнення рф в Україну Конференція Ради Європи щодо стратегії захисту прав дитини „За горизонтом: нова ера прав дитиниˮ започаткувала Римську стратегію з прав дитини на період 2022-2027 років.

Цей документ визначає стратегічні цілі щодо захисту прав дитини, серед яких свобода від насильства, рівні можливості, соціальна інтеграція, доступ до технологій, надання слова кожній дитині тощо.

В Україні першочерговим стало забезпечення прав дітей у кризових та надзвичайних ситуаціях. Це захист їх від насилля, збереження емоційного і психологічного здоров’я, забезпечення безпеки, зокрема і під час роботи, та недопущення трудової експлуатації.

Законодавство про працю України встановлює умови, в яких дитина може працювати, якщо це необхідно. Це скорочений робочий час, контроль за станом здоров’я шляхом проведення медичних оглядів, подовжена тривалість відпустки, заборона працювати понаднормово і в нічний час. Забезпечення дотримання цих вимог покладається на Держпраці.

З метою гарантування прав дітей Держпраці здійснює постійний моніторинг стану додержання законодавства про працю неповнолітніхскладовою частиною якого є превентивна робота з роботодавцями, батьками, закладами освіти тощо.

Одним із засобів виховання поваги до охорони праці з дитинства є конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», який відбувається щороку серед дітей віком від 6 до 18 років. 

Більше інформації на інформаційному порталі Держпраці