Буковина: на пресконференції для ЗМІ – про хід та очікувані результати інформаційної кампанії Держпраці та ДПС

07 червня 2024

Сьогодні, 7 червня 2024 року, у Чернівецькій обласній військовій адміністрації за участю начальниці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Ліни Коревої, заступника начальника відділу з питань праці Юрія Пуріча для засобів масової інформації Буковини відбулася пресконференція на тему: «Нелегальна праця – чому це погано для всіх. Про взаємодію Держпраці та ДПС щодо подолання нелегальної зайнятості».

Керівниця Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Ліна Корева зазначила, що спільна інформаційна кампанія Держпраці та ДПС відбувається з метою привернення уваги  громадськості до переваг офіційної зайнятості, а також ризиків і наслідків незадекларованої праці для працівників, роботодавців і держави загалом.

Підкреслено: загальні втрати бюджету країни від неоформлених трудових відносин складають  щорічно, щонайменше, 100 мільярдів гривень, що дозволило би значно збільшити видатки на оборону, суспільно важливі соціально-економічні, інфраструктурні проекти.

Наголошено також, що мінімізація неофіційної праці у регіоні є одним із основних цілей Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня не задекларованої праці та виробничого травматизму на 2024 рік.  Відтак, на виконання цього стратегічного документа, з початку року посадовці  Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  здійснили серед  місцевих суб’єктів господарювання  понад півтори тисячі інформаційних заходів.  Роз’яснювальною роботою охопили понад 12 тисяч респондентів.  За результатами інформаційної та інспекційної роботи  фахівців Держпраці, роботодавці Буковини оформили з найманим персоналом понад 2 800 трудових угод.

Під час пресконференції спікери Держпраці також  поінформували представників ЗМІ про найактуальніші новації у сфері законодавства про працю, безпеку праці для роботодавців та працівників; про підстави здійснення заходів державного контролю; фінансову відповідальність за порушення чинних нормативно-правових актів, зокрема, у частині оформлення трудових відносин; про інші інформаційні кампанії Держпраці, які наразі реалізуються –  у рамках Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею та з питань протидії торгівлі людьми, примусової праці, трудової експлуатації.

 Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua