Кроки впровадження політики психосоціальної підтримки на робочому місці

25 вересня 2024
Внаслідок збільшення повсякденних фізичних і психічних навантажень, особливо в період війни, відбувається загострення почуття страху, тривоги, розгубленості та розчарування. Вагомий вплив на особистість мають інформаційні потоки, що негативно позначається на здоров’ї людини загалом та на її психічному стані, спричиняє погіршення ментального здоров’я, що в свою чергу може впливати як на працездатність і продуктивність, так і на сферу праці загалом.
За ініціативою першої леді Олени Зеленської в Україні впроваджується Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Тобто, ставлення до психічного здоров’я людей змінюється на рівні держави.
Державна служба України з питань праці працює над програмою щодо ментального здоров’я, щоб працівники та роботодавці знали:
– як укріпити ментальне здоров’я,
– як підтримати працівників і колег,
– як створити безпечне і здорове робоче місце.
Важливим аспектом у цьому є психосоціальна підтримка на робочому місці, яка має ґрунтуватися на письмовій політиці.
Психосоціальна підтримка співробітників повинна стати пріоритетною частиною загальної політики безпеки і здоров’я на роботі, про що наголошують роботодавцям інспектори Держпраці при проведенні інформаційно-роз’яснювальних відвідувань.
На сьогодні політику психосоціальної підтримки на робочому місці впроваджено 17 суб’єктами господарювання в Івано-Франківській області.
Роботодавці, в яких впроваджена Політика психосоціальної підтримки, зазначають, що це практичний алгоритм, який реально працює. Це нескладно, витрати можуть бути мінімальними, а ефективність – високою: спостерігається підвищення продуктивності праці, зменшення випадків та тривалості лікарняних, покращення самопочуття, відсутня плинність кадрів, покращення взаєморозуміння між колегами, позитивна комунікація вертикаль/горизонталь.
Наслідки війни матимуть тривалий вплив на ментальне здоров’я працюючого населення, а також на молоде покоління, яке ще має вийти на ринок праці. Тому підприємствам і організаціям потрібно буде не тільки забезпечити підтримку психологічно здорового робочого середовища, а й постійно вдосконалювати й посилювати цю підтримку. І тільки спільні кроки дадуть можливість вплинути на дану ситуацію.
КРОКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ПОЛІТИКИ на робочому місці:
1. Оцінюємо потреби (створення ініціативної групи, анкетування, збір і аналіз інформації, визначення проблем, ресурсів, можливостей).
2. Визначаємося з форматом та змістом політики (окремий документ, складова існуючої політики, колдоговір).
3. Розробляємо план заходів (програму) (форми та методи інформування і навчання, способи підтримки.)
4. Ознайомлюємо з політикою/програмою (де і як?).
5. Проводимо моніторинг та оцінювання (форма, метод, періодичність).
Консультацію, допомогу, матеріали та додаткову інформацію щодо впровадження «Політики психосоціальної підтримки» можна отримати в секторі з питань впровадження та реалізації програм психосоціальної підтримки за тел.:(0342) 75-22-29
Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua