На Івано-Франківщині інспекторкою Держпраці проведено лекцію для студентів Університету Короля Данила щодо правильного оформлення трудових відносин

28 вересня 2023

Головною державною інспекторкою відділу з питань праці південного напрямку Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці Галиною Самуляк проведено лекцію для студентів Університету Короля Данила щодо питань належного дотримання законодавства про працю, в частині оформлення трудових відносин.

Фахівець роз’яснила, що незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин задля отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.

Посадовцем наголошено на тому, що задекларована праця гарантує найманому працівникові трудові права і соціальний захист. За умови правильного оформлення трудових відносин наймані працівники отримують такі привілеї:

  • безпечні та здорові умови праці;
  • посадові обов’язки, зафіксовані в трудовому договорі й посадовій інструкції;
  • тривалість робочого тижня до 60 годин;
  • регулярна заробітна плата, не нижче мінімальної, сплачені податки та єдиний внесок;
  • оплачувана щорічна відпустка, додаткові відпустки тощо;
  • право поєднувати навчання з роботою зі збереженням зарплати;
  • виплати в разі хвороби, народження дитини, нещасного випадку, пов’язаного з роботою тощо.

У разі офіційно не оформленої діяльності дотримання цих гарантій залишається на розсуд роботодавця.

Також акцентовано увагу, що за порушення вимог трудового законодавства роботодавці несуть відповідальність. На сьогодні законодавством передбачено 5 видів відповідальностідисциплінарна, матеріальна, адміністративна, фінансова та кримінальна. При цьому такі види відповідальності будуть застосовуватися незалежно один від одного.

Під час зустрічі активно обговорювалися індивідуальні питання, що виникли в присутніх.