На Тернопільщині тривають превентивні заходи з питань організації медичних оглядів та проведення атестації робочих місць за умовами праці

12 серпня 2024

Посадовою особою Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проведено превентивний захід з питань гігієни праці для працівників підприємства КНП «Тернопільський обласний центр служби крові» Тернопільської обласної ради.

Під час заходу інспектором наголошено, що важливу роль у збереженні здоров’я працівників підприємства, профілактиці та ранньому виявленні захворювань, зокрема професійних та професійно-зумовлених, відіграють медичні огляди. Важливість та необхідність проведення медичних оглядів працівників визначена у ст.17 Закону України «Про охорону праці», де зазначається, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Процедуру організації та проведення медичних оглядів працівників визначено наказом Міністерства охорони здоров’я України №246 від 21.05.2007 «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

Водночас працівників підприємства проінформовано про проведення атестації робочих місць за умовами праці. Порядок атестації регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.1992 №442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці». Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці й оздоровлення працівників. Своєчасно проведена атестація робочих місць дозволяє працівнику реалізувати права на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу, залежно від шкідливих та небезпечних виробничих факторів.

За результатами зустрічі прийнято рішення про важливість дотримання вимог гігієни праці, узгоджено заходи про оздоровлення умов праці, а також визначено контингент працівників, які підлягають медичному огляду в 2024 році.

Більше інформації про найпоширеніші питання гігієни праці, психосоціальної підтримки на робочому місці, безпеки праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua