Про особливості працевлаштування неповнолітніх осіб

07 червня 2024

З нагоди відзначення 1 червня Міжнародного дня захисту дітей та 12 червня Всесвітнього дня боротьби з дитячею працею, працівники Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  проводять низку заходів, присвячених боротьбі з дитячею працею.

Зокрема, організовано інформаційні заходи для роботодавців, лекції для молоді у закладах освіти з розповсюдженням тематичних буклетів, проведено наради, зустрічі та круглі столи. Спільно з ювенальною поліцією здійснюються заходи в освітніх закладах та місцях можливого працевлаштування неповнолітніх.

У зв’язку з початком літніх канікул багато підлітків, з метою фінансової незалежності, вже задумуються над літнім підробітком. Важливо допомогти дітям розібратися в окремих нюансах їх працевлаштування.

Відповідно до Кодексу законів про працю України, неповнолітні можуть влаштуватися на роботу з 16-річного віку. Як виняток і за згодою одного з батьків або особи, що його замінює, можна приймати на роботу осіб, які досягли п’ятнадцяти років.

Тривалість роботи дітей залежить від віку. Для дітей віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для дітей віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень. Забороняється залучати дітей до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Для дітей норми виробітку встановлюються виходячи з норм виробітку для дорослих працівників пропорційно скороченому робочому часу для дітей.

Також Кодекс передбачає, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

При прийнятті на роботу дітей з ними обов’язково укладається письмовий трудовий договір. На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження.

Усі діти приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Заробітна плата дітям при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як і дорослим працівникам при повній тривалості робочого часу. Щорічні відпустки дітям надаються у зручний для них час тривалістю 31 календарний день.

Варто наголосити, що законодавством визначено перелік робіт, на яких забороняється застосування праці окремих вікових категорій працівників, у тому числі  дітей.  Зокрема, забороняється застосування праці дітей на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється залучати дітей до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Більше інформації про найпоширеніші питання безпеки праці та трудового законодавства в умовах воєнного стану – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua