Прикарпаття: в Калуші проведено інформаційний захід

13 серпня 2024

Посадовці відділів з питань праці та безпеки праці Управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проводять інформаційні відвідування на виробництвах переробної та харчової галузей міста Калуш.
Під час проведення заходу інспектори Наталія Тимошук, Володимир Кайдан та Роман Дмитерко роз’яснили присутнім ключові вимоги законодавства про працю і охорону праці та наголосили на недопущенні порушень вимог законодавства про працю та охорону праці.

Зокрема, інспектор праці Наталія Тимошук роз’яснила особливості організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Зазначила, що з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які перебувають у відпустці, тимчасово втратили працездатність, роботодавець може укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.
Посадовці Держпраці відвідали виробничі та переробні цехи підприємства, де інспектор відділу безпеки праці Володимир Кайдан поінформовав апаратника борошномельного виробництва щодо вимог безпечної експлуатації верстатів для запобігання випадкам захвату пальців рук вальцями верстату. Наголосив, що відбір проб можна виконувати совками з діелектричною  ручкою, знімання та встановлення засувки для очищення живильних валиків допускається виконувати тільки після повної зупинки верстата.

Працівникам інших виробничих процесів на стаціонарних стрічкових транспортерах було наголошено про вимоги безпечної експлуатації стаціонарних стрічкових транспортерів, про необхідність їх обладнання реле контролю швидкості, що повідомляє про зупинку або пробуксовку стрічки на барабані. При послабленні натягу стрічки забороняється змащувати привідні барабани в’язкими речовинами (смола, каніфоль тощо), стрічкові транспортери у головній та хвостовій частині обладнують аварійними кнопками “Стоп” для зупинки транспортера.
За ініціативою суб’єкта господарювання, кадровій та бухгалтерській службам також надано додаткові роз’яснення щодо дотримання окремих норм трудового законодавства, а також роз’яснено порядок та періодичність проходження медоглядів.
Роботодавців попереджено про відповідальність за порушення норм чинного трудового законодавства та законодавства про охорону праці.

Більше інформації про найпоширеніші питання охорони праці та трудового законодавства – на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua