Тернопільщина: про позитивні практики психосоціальної підтримки внутрішньо-переміщених працівників у транспортній компанії

28 серпня 2024

Своїм досвідом ділиться товариство, що здійснює діяльність у сфері транспортних перевезень у місті Тернопіль та в межах області.

Зокрема, керівник товариства повідомив, що основною ціллю, метою і завданням запровадження політики психосоціальної підтримки на робочому місці було зробити її потрібною, живою, дієвою – такою, що дає результат, що робить людей радіснішими, продуктивнішими, спокійнішими, а тільки написаною на папері.

Важливим поштовхом, що спонукав до дії, була поява у товаристві внутрішньо переміщених працівників. Тобто, у колектив прийшли працювати люди, які прибули з місць, де ведуться активні бойові дії, де щомиті стрес, страх, переживання, тривога, неспокій, смерть, біль, втрати. Працівники потребували підтримки, розуміння і допомоги на кожному кроці. Таким чином, організація сформувала чітку дорожню карту психоемоційної підтримки на роботі і почала активніше слідкувати за тим, щоб надавати працівникам психосоціальну підтримку на кожному етапі трудових відносин: під час прийому на роботу, впродовж адаптаційного періоду і в процесі виконання посадових обов’язків.

З появою у трудовому колективі ВПО, які на власному досвіді вчили колектив жити в моменті, радіти і цінувати життя в усьому його розмаїтті, товариство запровадило традицію відзначати день народження кожного працівника і створювати у цей день свято, що теж дає позитивний вплив на психіку людини та формує відчуття потрібності. Адже загальновідомо, що ментально здоровий працівник – це працівник, психологічний стан якого сприяє реалізації його потенціалу, допомагає долати життєві стреси, продуктивно працювати та робити значний внесок у розвиток та процвітання товариства з метою покращення економічних та соціальних показників в цілому.

Крім цього, залучаючи до роботи внутрішньо переміщених осіб, надаючи їм необхідну психосоціальну підтримку, організація стає бажаним місцем роботи, де турбуються про кожного,  її імідж щоденно зростає.

Принагідно нагадуємо, що за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб (зокрема тих працівників, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи після працевлаштування) внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, роботодавець може отримати компенсацію витрат на оплату за працевлаштування.

Тобто, в результаті прийому на роботу ВПО, позитивний досвід отримала кожна сторона трудових відносин. Працівники – бажане місце роботи та необхідну турботу про психоемоційний стан, а товариство – покращило свою репутацію та одержало фінансові пільги від держави.

Більше інформації щодо ефективних засобів дотримання законодавства про працю та про психосоціальну підтримку на роботі в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua