Тривають превентивні заходи щодо дотримання безпеки праці на підприємствах області

16 травня 2022

У рамках превентивного заходу та інформаційно-роз’яснювальної роботи фахівець Управління Держпраці провела робочу зустріч з керівництвом та працівниками одного із підприємств хімічної промисловості області.

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Леся Ємець роз’яснила особливості застосування законодавства з охорони праці в умовах воєнного стану та наголосила на необхідності дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці для запобігання виробничого травматизму.

Фахівець зауважила, що у разі виникнення необхідності ліквідації аварії на території підприємства, яка виникла внаслідок воєнних чи бойових дій, роботи з ліквідації аварій дозволяється виконувати без оформлення наряду-допуску на виконання робіт підвищеної небезпеки тільки до моменту усунення прямої загрози життю людей і руйнування обладнання.

Порядок взаємодії та дій персоналу під час ліквідації аварії повинен бути регламентований оперативною частиною Плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій підприємств.

Зважаючи на зазначене, виконання робіт під час воєнних дій можуть бути прирівняні до робіт в аварійних ситуаціях, виконання яких в таких умовах не потребує застосування організаційних заходів. Це можна віднести до прийнятного ризику, так як вони виконуються за розробленими планами ліквідації аварійних ситуацій. Такі роботи дозволяється виконувати лише за умови обов’язкового вжиття необхідних заходів щодо захисту працівників від можливого впливу шкідливих і небезпечних факторів.

Додатково посадовець відмітила, що за даними Держпраці в Україні за час збройної агресії вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 – зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії  постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули.