У Польщі керівники європейських гірничодобувних органів обговорили наслідки діяльності експлуатації старих шахт

30 вересня 2022

25-28 вересня відбулася 26-та зустріч керівників європейських гірничодобувних органів, яка була організована Державною гірничодобувною адміністрацією в м. Катовіце, з нагоди 100-річчя гірничого нагляду в Польщі.

Від України у зустрічі взяли участь Голова Держпраці Ігор Дегнера та начальник управління гірничого нагляду Держпраці Олег Нелень.

На заході також були присутні представники Німеччини, Румунії, Фінляндії, Словенії, Великобританії, Чехії, Естонії, Польщі та Європейської Комісії.

Під час зустрічі міжнародні експерти обговорили правові аспекти відповідальності за завдану шкоду від гірничодобувної промисловості внаслідок експлуатації старих або покинутих шахт. Українська сторона, у свою чергу, розповіла про сучасний стан збитків від видобутку корисних копалин в Україні, що виникають внаслідок діяльності колишніх або покинутих об’єктів видобутку.

Після обміну знаннями та досвідом керівники європейських вищих гірничих відомств підписали Меморандум, який визначає відповідальність за наслідки гірничих робіт та посилення уваги щодо соціальної безпеки й захисту навколишнього середовища.

Також у ході зустрічі Голова Держпраці Ігор Дегнера та очільник Вищого гірничого управління Польщі Адам Мірек уклали Декларацію про співпрацю. Сторони домовилися проводити спільні заходи для обміну знаннями та для аналізу проблем, пов’язаних з наглядом на гірничих підприємствах.