Завдяки інспектору праці Андрій знову отримав можливість бути занятим своєю роботою та отримувати за це зарплатню

28 вересня 2022

До інспектора праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці зателефонував Андрій (ім’я змінено). Хлопець розповів, що до війни працював у приватному підприємстві Луганської області консультантом з продажів. Але через військові дії воно зараз не може працювати, частина майна зруйнована.

У червні Андрію вдалося евакуюватися до більш безпечного місця, на роботі йому оформили простій не з вини працівника. Проте роботодавець почав вимагати від хлопця виконувати роботу, мотивуючи це тим, що йому виплачуються кошти в розмірі двох третин окладу.

Інспектор роз’яснив Андрію, що така вимога не відповідає Кодексу законів про працю України. Під час простою працівник не виконує трудові обов’язки, визначені трудовим договором, бо простій це – призупинення роботи через відсутність умов.

Якщо роботодавцю потрібно, щоб працівник продовжував виконувати роботу, навіть якщо територіально він перебуває в іншому місці, то при наявності відповідної можливості до нього може бути запроваджена дистанційна робота.

Інспектор праці надав відповідні посилання на норми законодавства задля допомоги.

На наступний день Андрій знову зателефонував до інспектора та повідомив, що роботодавець погодився перевести його на дистанційну роботу  з повними виплатами заробітної плати.

Завдяки інспектору праці хлопець знову отримав можливість бути занятим своєю роботою та отримувати за це достойну зарплатню.