Чернівці: з представниками обласної військової адміністрації щодо протидії незадекларованої праці

27 лютого 2023

Заступник начальника – начальник відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області  Ліна Корева, взяла участь з виступом у засіданні комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевого бюджетів на території області в Чернівецькій обласній військовій адміністрації.

На засіданні, під головуванням першої заступниці начальника ОВА, обговорили питання протидії нелегальної зайнятості,  які залишаються у фокусі  діяльності територіальних органів державних відомств у регіоні упродовж усього 2023 року.

У ході спілкування зазначалось, що на заходах, які сприятимуть зменшенню неофіційних трудових відносин на Буковині, є і позитивні зрушення у цьому напрямі, які можливі лише за умови координованості дій усіх територіальних відомств.

Наголошено, що значно рішучішими у  протидії нелегальній зайнятості мають бути й органи місцевого самоврядування. Діяльність територіальних громад  у цьому напрямі має бути однозначно  активізована.

Слід зазначити, що інформаційна кампанія «Виходь на світло» продовжує свою роботу по районах та націлює на мінімізацію нелегальної зайнятості. Заходи якої відбуваються у рамках реалізації  Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2023 рік.

Фахівці продовжують здійснювати посилену превентивну роботу серед суб’єктів господарювання Буковини. Інформаційні семінари, зустрічі, наради, круглі столи  та візити відбуваються у всіх районах області.

Інспектори праці намагаються охопити превентивною роботою, у першу чергу,  найбільш ризикованих  у частині  використання неоформлених трудових відносин суб’єктів господарювання.

Спілкуючись із роботодавцями, посадовці акцентують на перевагах задекларованої праці та важливості оформлення трудових відносин для економічної безпеки країни загалом та територіальних громад, зокрема.

Додатково надають необхідні роз’яснення та методичну допомогу щодо застосування трудового законодавства в умовах воєнного стану. Наголошують на консультаційних сервісах, де роботодавці та працівники можуть  отримати необхідні інформаційні роз’яснення. Так, лише через сервіс «інтерактивний інспектор» з початку року заявникам було надано понад 3000  роз’яснень та консультацій.

Загалом інформаційними візитами з питань зменшення неоформленим трудовим відносинам інспектори праці охопили понад 350 місцевих роботодавців.

За результатами роботи фахівців Держпраці, суб’єкти господарювання уклали трудові договори з понад 1100 працівниками.